Ghid de resurse pentru programele de grafică 3D
Alex Meseșan
Sep 15, 2022
Nu știu pe voi la ce vă duce cu gândul termenul ăsta dar, din experiența mea, cei mai mulți se gândesc la un proces liniar, care începe de la punctul A, trece prin B, face un popas la C și se termină la D:
Simplu, clar și… din păcate, greșit pentru situația noastră. 😅
Pentru că pașii din componența lui depind unii de alții în moduri care ajung în cele din urmă să îl facă orice, doar liniar nu.
Dacă punem în practică modelul de mai sus pentru randarea în 3ds Max, obținem ceva de genul:
O abordare iterativă e mult mai potrivită pentru randările 3D: parcurgem toate fazele din workflow, dar nu o singură dată ci de “n” ori, aducând mici îmbunătățiri de fiecare dată, până când ajungem la rezultatul dorit.
Un workflow iterativ e mai degrabă un proces continuu de îmbunătățire care depinde mult de cât timp ai la dispoziție și ce încerci sa faci - randare statică sau animație.
Un workflow iterativ are două mari faze:
Modelul pe care vrei să îl creezi există sau trebuie să îl creezi tu?
Acum că avem modelul schițat în linii mari, e un moment bun să încadrăm compoziția.
Chiar dacă încă nu avem materiale și lumini, e bine să știm de la bun început ce urmează să randăm, ca să putem să ne concentrăm pe zonele acestea.
Poate vor exista zone din model care nu se văd niciodată, așa că nu are rost să pierdem timpul cu ele.
Aici avem iarăși două opțiuni:
În acest moment știm destul de clar ce urmează să randăm și avem modelul construit în linii mari.
Urmează să realizam materiale și ne vom concentra atenția pe materialele care ocupă cea mai mare parte din imaginile finale.
Nu vom intra foarte în detaliu cu materialele și texturile, ci doar vrem să știm ce materiale vor fi folosite pe modelul nostru.
După ce am realizat materialele în linii mari vom face același lucru și cu luminile, din nou fără a încerca să le calibrăm prea mult.
Buuun. Avem modelul, materialele, texturile, luminile și camerele setate foarte grosier.
E timpul să setăm motorul de randare la rezoluția finală de randare (o calitate medie acum e suficientă) și să dăm click pe “render”.
Vom analiza în detaliu tot ce am făcut până acum și vom face o listă cu toate îmbunătățirile care se pot aduce.
Revenim la fișierul nostru și continuăm să adăugăm detalii pe model, să îmbunătățim materialele și texturile, luminile, camerele, setările motorului de randare.
...în funcție de timpul pe care îl avem la dispoziție. La fiecare iterație nouă vom crește gradual calitatea tuturor proceselor în paralel.
Încercăm pe cât posibil să acordăm tuturor etapelor cam același timp, iar la sfârșit salvăm rezultatul și facem o nouă listă cu îmbunătățiri.
Pentru fanii filmului “Inception“ și amatorii de “meta”, subliniem aici că modul de funcționare al unui proces iterativ este el însuși un proces iterativ. Nu credeți? Aruncați o privire mai jos:
V-am convins? 😏
Un workflow iterativ aduce avantaje greu de ignorat. Câteva exemple:
Modul de lucru iterativ ne dă posibilitatea să realizăm compoziții bune pentru că punem accent de la bun început pe compoziție și evităm să punem efort în ceea ce nu se va vedea niciodată.
Dacă mă pun să fac etapele pe rând, liniar:
...voi avea o surpriză neplăcută la sfârșit: chiar dacă am făcut toate etapele corect, am petrecut deja foarte mult timp cu fiecare dintre ele și nu voi avea timp să mă concentrez pe ceea ce chiar contează: rezultatul final.